Voorgerecht

Een paar maanden geleden had ik een afspraak met de directeur van een groot bedrijf, specialist in technische producten. Hij levert zijn producten onder andere aan een specialistische groothandel, maar daar is hij niet de enige leverancier van dit product.

Hoe kan hij ervoor zorgen dat de aandacht van groothandel voor zijn producten wordt vergroot?

Is het mogelijk om de relatie tussen de eigen salesmanagers en die van de salesmedwerkers van de groothandel te versterken waardoor er nog effectiever wordt samengewerkt?

En hoe kan hij een gunfactor creëren zonder die opzichtig te ‘kopen’ door zijn klant te fêteren?

Hij vroeg mij of ‘Restaurant voor 1 dag’ een geschikte oplossing kon bieden voor zijn uitdaging om een grotere afzetmarkt te creëren via de groothandel.

Uiteraard! Ik zal je uitleggen waarom.

In plaats van zijn salesteam een dag een restaurant over te laten nemen en de medewerkers van de groothandel voor het diner uit te nodigen stelde ik voor samen te werken: wat als beide sales teams samen het restaurant overnemen en allebei klanten uitnodigen als gast?

Zo kunnen ze elkaar op een informele manier leren kennen en ervaren hoe het is om nauw met elkaar samen te werken. Ik nam rustig de tijd om dit toe te lichten. We dronken samen een kop koffie en stelden doelen voor de sessie. Het belangrijkste doel was dat de medewerkers van de groothandel zijn eigen medewerkers beter zouden leren kennen en daardoor hun producten eerder zouden adviseren dan andere merken. Dit resultaat kon direct gemeten worden door de omzet van de klant in de maanden na het evenement te vergelijken met de maanden ervoor.

De voorbereiding

We kozen met beide teams een menu en bedachten hoe de avond er voor de restaurantgasten uit moest komen te zien. De keuze viel op restaurant The Hospitality Club in Rotterdam dat qua sfeer en stijl perfect paste bij het thema van deze avond. Ook maakten we een indeling voor de teams in de bediening en de keuken, om zeker te stellen dat iedereen elkaar die dag goed zou leren kennen. Samen nodigden de teams in totaal 80 gasten uit voor een informeel en geheel verzorgd ‘Smaakmakend’ diner in The Hospitality Club.

Restaurant voor 1 dag

Het Restaurant voor 1 dag was een daverend succes. De samenwerking in de keuken en in de bediening ging gesmeerd en de gasten aan tafel waren erg enthousiast. Toen we na afloop nog een laatste drankje dronken met beide teams waren we bijna vergeten dat er twee verschillende bedrijven waren.

Evaluatie

Een paar weken later kwam ik terug op het kantoor van de directeur voor de evaluatie. Ik vroeg hem of hij het succes van de avond in cijfers kon uitdrukken. Zijn antwoord brengt nog elke keer een grote glimlach op mijn gezicht!

Het aantal actieve klanten dat via de groothandel zijn technische producten afneemt is sinds de start van het programma met meer dan 20% gegroeid!

De gemiddelde dagomzet van deze klanten is daarbij ook nog eens gestegen, terwijl de gemiddelde dagomzet van het bedrijf in dezelfde tijd ongeveer gelijk is gebleven.

Door samen met je team uit je comfort zone te treden kun je enorm veel doelen bereiken. Je kunt de samenwerking verbeteren, je kunt relaties verdiepen en versterken, je kunt kennis en ervaring delen, maar het Restaurant voor 1 Dag laat dus ook zien dat je een financieel voordeel kunt halen uit een goed voorbereid evenement.

Als je dacht dat je geen invloed uit kunt oefenen op de omzet die je via een groothandel genereert, dan hoop ik je hiermee te laten zien dat wij een uniek culinair business development programma hebben dat het tegendeel bewijst! 1 van de vele voorbeelden hoe Restaurant voor 1 dag kan bijdragen bij het realiseren van uw doelstellingen.

Neem gerust contact met ons op. We komen graag een keer langs om de mogelijkheden voor het Restaurant voor 1 dag te presenteren.

WordPress › fout

De site ondervindt technische problemen.