Voor een groot bedrijf in de financiële sector heb ik inmiddels voor meerdere banken  het klantevenement ‘Restaurant voor één dag’ mogen organiseren. In dit business programma waar verschillende teams een restaurant overnemen en hun grootste klanten uitnodigen. Zoals dit vaker gaat, leidt het enthousiasme van de ene bank tot de deelname van de volgende bank. Ook de positieve reacties van de klanten dragen hieraan bij.

Toch zet elke aanvraag voor een nieuw project mij steeds weer aan het denken: wat is het succes van dit concept, specifiek voor deze branche? Voor welke uitdaging biedt ‘Restaurant voor 1 dag’ de juiste oplossing?

Na afloop van weer een succesvolle sessie dronk ik aan de bar nog een laatste drankje met de directie. Ik stelde hen de volgende vraag:

Waarom kiest een grote partij uit de financiële sector voor een gastvrijheid-metafoor?

Het gesprek wat daaruit voortkwam was zo interessant dat ik dit graag met jullie wil delen. Ze antwoordden:

Gastvrijheid of klantvriendelijkheid staat voor hartelijkheid en sympathie. Hiermee wil je natuurlijk als bedrijf, maar zeker als financiële dienstverlener geassocieerd worden. Het imago van de financiële sector ligt al jaren onder een vergrootglas, je dienstbaar en kwetsbaar opstellen is dan ook op zijn plaats.

 Wat draagt ‘Restaurant voor 1 Dag’ daar volgens jullie aan bij?

Het concept helpt mee om verder te werken aan het herstel van vertrouwen in onze branche. Met deze metafoor laat je zien dat je enerzijds iets tastbaars voor je relaties wilt neerzetten en anderzijds dat je het schier onmogelijke kan waarmaken: koken en bedienen op sterrenniveau. Hoe mooi is dat!

Wat hebben jullie geleerd van het werken in de gastvrijheidsindustrie? 

Nitty gritty details maken het verschil. Alles moet top zijn. Vanaf de kick-off, waar we als deelnemers de doelstellingen hebben bepaald, de dag van het diner tot aan de evaluatie, alles staat in het teken om een topproduct op tafel te zetten. Het product is niet alleen het eten, maar ook de beleving, of juist de beleving!!

Welke doelen hebben jullie gesteld voor deze avond? En zijn ze bereikt?

Enerzijds wilden we impact maken op een aantal van onze toprelaties door ze een fantastische avond aan te bieden. Anderzijds wilden we werken aan onze positionering in de markt. Maar zeker ook om er nog meer een echt team van te maken. Natuurlijk had dit programma ook een commercieel doel en ik kan wel zeggen dat we een aantal doelstellingen, qua leadgeneratie al ruim gerealiseerd hebben en dat voor een aantal andere het fruit rijp is en we dit op korte termijn kunnen gaan plukken.

Wat waren de reacties van jullie gasten vanavond?

De reacties waren stuk voor stuk lovend. Onze klanten konden bijna niet geloven dat wij dit hadden geregeld, ze waren helemaal perplex, verbaasd en verbijsterd dat wij dit van scratch af aan voor hen hadden verzorgd. Eén reactie is me het meest bijgebleven: “als management zou ik trots zijn als mijn team dit gepresteerd zou hebben”. Daar doe je het toch voor? Hier zullen ze vast nog lang over napraten en dat is natuurlijk enorm positief.

Je kunt je klanten ook uitnodigen voor een avond in het theater of voor een sportwedstrijd. Welke (wellicht onzichtbare) boodschap wilden jullie aan je klanten meegeven, door hen juist voor ‘Restaurant voor 1 dag’ uit te nodigen?

We wilden graag iets tastbaars voor onze klanten doen. Een avond theater of sport krijgt snel een commerciële sfeer. Nu laten we zien dat we zélf onze handen uit onze mouwen willen steken om onze klanten te bedanken. Dat is veel krachtiger, oprechter en enorm persoonlijk. Vanavond draaide de avond niet om verkopen en acquisitie, maar om een onvergetelijke beleving met elkaar. Natuurlijk is dit op de lange termijn ontzettend goed voor de relatie en voor onze commerciële doelstellingen. De avond zelf draaide echter voor het team en de klanten vooral om genieten van een heerlijk diner.

Wat heeft het team geleerd van deze avond?

Een dag keihard werken in een restaurant en dan samen zo’n succesvol diner neerzetten: dat draagt enorm bij aan de teambuilding. Ik kan wel zeggen dat deze uitdaging het beste in mijn mensen naar boven heeft gehaald. Dat is goed voor de sfeer, maar ook goed voor de individuele motivatie en prestaties. Dat was geen doel van deze avond, maar dat maakt onze investering in dit programma dus nog meer waardevol!

Is het tijd voor jouw team om uit hun comfort zone te komen?

Neem gerust contact met ons op. We komen graag een keer langs om de mogelijkheden voor het Restaurant voor 1 dag te presenteren.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritische fout voorgedaan op je website.

Lees meer over probleemoplossing in WordPress.